PLANTENGIDS

* Bamboe

* Bloembollen

*Bomen

* Coniferen

* Eenjarigen

* Exoten

* Fruit

* Hortensia's

* Klimplanten

* Kruiden

* Rhododendron

* Rozen

* Siergrassen

* Sierstruiken

*Succulenten

* Varens

* Vaste planten

* Waterplanten

TOEPASSING

* Bodembedekkers

* Haagplanten

* Kustplanten

* Schaduwplanten

* Zure grond

* Kalkrijke grond

* Bijenvriendelijk

* Vlinders lokken

* Kleine tuin

Dubbeleborder

Home /

Plantengids /

Tuinonderhoud /

Tuinevenementen /

Mooie tuinen /

Tuingereedschap /

Tuinaanleg /

Kwekerijen /

Planten vermeerderen /

Contact /

VASTE PLANTEN : kruidachtige overblijvende planten : Letter G - H

VORIGE PAGINA's :vaste planten : Letter A - B

Gaillardia 'Arizona Sun' bijenplant closeup
Gaura lindheimeri 'White Dove' closeupvn
Gentiana Rocky Diamond 'closeup
GeraniumpratenseMrsKendallClarkbloemenvnn
GeumCosmopolitan

Gaillardia - Kokardebloem

Gaura lindheimeri - prachtkaars

Gentiana

Geranium - Ooievaarsbek- langbloeiende vaste planten -Vele cultivars zijn bovendien geurend, ze bloeien in trossen met quasi platte bloempjes en verbreden ieder jaar. De ideale standplaats is halfschaduw of zon met een luchtige humusrijke bodem. De planten kunnen zich sterk uitbreiden door uitlopers en spontane uitzaai.

Geum - nagelkruid

Gillenia trifoliata driebladige braakwortel spirea

Gillenia

Globulariameridionalismiddagskogelbloembloei

Globularia

Gunneramanicatameinabijkwekerij

Gunnera - Mammoetblad -De Gunnera manicata heeft van alle winterharde vaste planten het grootste blad. Het zijn uitstekende planten voor de vochtige waterkant met statige bladeren en schitterende grote aren. Een standplaats bij de waterkant in volle zon is ideaal, maar ook in de halfschaduw doen ze het niet onaardig.In de winter beschermen door de bladeren af te knippen en omgekeerd over de kroon van de plant te leggen, als extra winterbedekking droge bladeren , vliesdoek, dennetakken of stro gebruike

GypsophilaRosenschleiercloseup

Gypsophilla - gipskruid -behoort tot de familie van de anjerachtigen (Caryophyllaceae ) en groeit voornamelijk in de gematigde zones van Euroazië . In tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden is dit geslacht niet alleen gesteld op kalkrijke (gipsrijke) grond, in tegendeel ze doen het goed in neutrale (PH) tot licht basische, vruchtbare, goed gedraineerde bodem

item4a1a1a1a1
item4a1a1a2
item4a1a1a1c
item4a1a1a1a2
item4a1a1a1b1
item4a1a1a1a1a
item4a1a1a1a1a1
Vlinders lokkende planten : Aster x frikartii 'Wunder von Shafa' met vlinder dagpauwenoog

Hedera helix - klimop kan ook als perfecte wintergroene bodembedekker gebruikt worden .Woekert wel , regelmatig in toom te houden. Hoogte : 15cm, Lengte 3-4m . Geel,groene bloempjes in september /Oktober - 5 tot 7 planten per m2

Helenium - Zonnekruid- is een voornamelijk Noord-Amerikaans plantengeslacht dat behoort tot de familie van de Asteraceae . Het bestaat uit ca 40 soorten ,ŽŽéénjarigen, tweejarigen en overblijvende = vaste planten . Het zijn bijzonder prachtige late zomer -en herfstbloeiers met grote bloemhoofden, ze lokken bovendien veel vlinders en bijen.

Helianthemum - Zonneroosje, geslacht van overblijvende planten of halfheesters behorende tot de Cistacea. Houdt van een redelijk droge standplaats die bovendien voldoende kalkrijk is .

Helianthus 'Lemon Queen' - zonnebloem

Heliopsis- Zonneoog.

Helleborus - Kerstroos, nieskruid-geslacht van een 15 tal overblijvende soorten uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae) komt vooral voor in de gematigde regio's van Europa en China. De meeste soorten zijn laagblijvend en bloeien midden in de winter. Staan bij voorkeur in een licht kalkrijke goed doorlaatbare humeuze grond - Meer lezen over de soorten en verzorging

item4a1a1a2b
item4a1a1a1c2
item4a1a1a1a2b
item4a1a1a1b1b
item4a1a1a1a1a3
item4a1a1a1a1a1b

Hemerocallis - Daglelie - boeiend geslacht van lelie-achtige planten, met een decoratief grasachtig blad en bijzonder mooie trechtervormige tot klokvormige bloemen , die slechts één dag bloeien, maar door de veelheid aan bloemen toch een interessante bloeitijd geven. Standplaats - zon, lichte schaduw in niet té droge grond. eetbare plant !

Meer info

Hesperis matronalis - Damastbloem, geslacht van heerlijk geurende enkelvoudige of dubbel bloeiende vaste planten , houdt van een goed vruchtbare bodem.

Heuchera - Purperklokje -is een geslacht dat behoort tot de streenbreekfamilie (Saxifragae) en telt meer dan 50 soorten bijna groenblijvende vaste planten, allen inheems in Noord-Amerika. .De plant doet het goed in de halfschaduw of onder licht doorlatende struiken of bomen.

Heucherella - kruising tussen 2 geslachten nl. Heuchera en Tiarella , werd reeds voor het eerst in 1912 uitgevoerd door de beroemde kweker Lemoine. Net als bij Heuchera ontstaan er té veel nieuwe onnodige variëteiten ..., positief is wel dat ze lang blad houden en als bodembedekker nog iets beter toepasbaar zijn dan de Heuchera (die meer de neiging heeft ahw na de winter uit de grond omhoog te gaan en dient herplant te worden.

Hosta - Hartlelie (Funkia) zijn schitterende bladplanten die heerlijke accenten in de schaduw of halfschaduwtuin kunnen geven. Het zijn prima bodembedekkers die mooi combineren met fijngevederde varens, heuchera en brunnera. De bloei van de hosta's valt meestal van midden tot eind zomer, al zijn de bloemen voor vele hostaliefhebbers van secundair belang

item4a1a1a1a1a1b1
HouttuyniacordataChameleoninschaduwtuin

Houttuynia- plantengeslacht met slechts één soort, Aziatische oorsprong, kruidachtige , overblijvende plant uit Oost-Azië. Typerend zijn de vaak gevlekte aromatische, hartvormige bladeren en de opstaande kegelvormige gele bloempjes, omgeven door vier witte schutblaadjes. Blad is eetbaar, rauw of gekookt en heeft een spicy, perperachtige smaak.

Teelt: vochtige tot natte grond, moerasgebied, zon tot halfschaduw.

item4a1a1a1a4
item4a1a1a1a1a1b2
item4a1a1a1a1a1b3
item4a1a1a1a5
item4a1a1a1a1a1b4
item4a1a1a1a1a1b5
item4a1a1a1a6
item4a1a1a1a1a1b6
Hunnemanniatulpenklaproos

Hunnemannia - Tulpenklaproos : dit geslacht van overblijvende vaste planten behoort tot de Papaveraceae (Papaverfamilie), in onze regio wordt deze Mexicaanse vaste plant , meestal als éénjarige aangeboden, omwille van de minder goede winterhardheid .

Teelt in volle zon, in zeer goed doorlaatbare bodem, géén natte voeten in de winter. Makkelijk uit zaad te kweken.

Usda zone 8-10 (max imum -10°C/-12°C)

IberissempervirensSnowconecloseupvn

Iberis - Scheefbloem : geslacht uit de koolfamilie ( Brassicaceae), bijzonder populair omwille van de enorme bloemenrijkdom. De bloemen zijn wit, roze, mauve of paars. - bloeitijd = zomer.

Hoogte : ca 30/40cm - breedte 50/60cm

Teelt : zonnige standplaats in goed gedraineerde grond, kalkminnend. Redelijk tot goed winterhard (-12/ -18°C)

Populairste soorten : Iberis sempervivens (vaste plant) en Iberis umbellata '(éénjarige)

item4a1a1a1a1a1b8
Impatiensbalfourii

Impatiens - Vlijtig Liesje, springzaad.

Inulaheleniumalantbloemencloseup

Inula - (Alant, Griekse alant )

item4a1a1a1a1a1b10
IresineherbstiiBrilliantissimabiefstukplantBeefsteakplantAmaranthaceae

Iresine - Bloedblad, Beafsteakplant...

IrisgermanicaBabblingBrookcloseupbloemvnn

Iris- Iris.

item4a1a1a1a1a1b12
item4a1a1a1a10
item4a1a1a1a1a1b13
item4a1a1a1a1a1b14
item4a1a1a1a11
item4a1a1a1a1a1b15
item4a1a1a1a1a1b16
Gaura lindheimeri 'White Dove' closeupvn GeraniumpratenseMrsKendallClarkbloemenvnn GeumCosmopolitan Gunneramanicatameinabijkwekerij GypsophilaRosenschleiercloseup HeleniumSahinsearlyflowerer10juliVN HelianthemumSnowQueenzonneroosjebloeimeijunijuliaugsept HelianthusLemonQueen Helleborusorientalisyellowhybridcloseup HemerocallisCatherineWoodburyvnn HesperismatronalisAlbabloemen HeucheraSilverScrollsbladerencloseupvn HeucherellaGoldenZebra HostafortuneiAlbopictaVN2 Hunnemanniatulpenklaproos IberissempervirensSnowconecloseupvn Inulaheleniumalantbloemencloseup IrisgermanicaBabblingBrookcloseupbloemvnn