PLANTENGIDS

* Bamboe

* Bloembollen

*Bomen

* Coniferen

* Eenjarigen

* Exoten

* Fruit

* Hortensia's

* Klimplanten

* Kruiden

* Rhododendron

* Rozen

* Siergrassen

* Sierstruiken

*Succulenten

* Varens

* Vaste planten

* Waterplanten

TOEPASSING

* Bodembedekkers

* Haagplanten

* Kustplanten

* Schaduwplanten

* Zure grond

* Kalkrijke grond

* Bijenvriendelijk

* Vlinders lokken

* Kleine tuin

Dubbeleborder

Home /

Plantengids /

Tuinonderhoud /

Tuinevenementen /

Mooie tuinen /

Tuingereedschap /

Tuinaanleg /

Kwekerijen /

Planten vermeerderen /

Contact /

TUINAANLEG : planten, verhardingen, constructies

Dubbelebordereindjuli

Voorafgaand aan het aanleggen van de tuin is er de ontwerpfase -al dan niet met behulp van een creatieve tuinarchitect. Een mooie tuin dient immers eerst en vooral voor zijn eigenaar mooi te zijn , aan te sluiten bij zijn persoonlijkheid, levensstijl, gezinssituatie en financiƫle mogelijkheden.

Ontwerpfase : -Wat zijn de mogelijkheden of beperkingen van het terrein (Ligging, klimaat, bodem, omliggend landschap)

- Waarom wens je een tuin , interesses..., welk soort tuinier bent u ?

- Voor welke tuinstijl ga je opteren : modern, formeel, informeel ...

- Het maken van een basisplan van de tuin en woning en het kiezen van de beplanting

Meer lezen

Vijvertuindemaretak

Een vijver in de tuin aanleggen.

Een vijver in je tuin is een absoluut pluspunt, water brengt rust, biedt onderkomen aan tal van dieren (vissen,kikkers, salamanders, insecten) en werkt fascinerend, vaak kunnen we uren naar dit schouwspel zitten kijken. Maar...een vijver is meer dan een put graven , folie aanbrengen en dit met water laten vullen, wie geen ontgoocheling wenst op te lopen houdt zich beter aan een aantal principes.

Plan bv. geen vijver onder een boom, niet alleen heb je last van vallende bladeren en opdringerige boomwortels, je zal ook teveel schaduw krijgen en een vijver heeft min. 5-6 u zon nodig.

Hou rekening met het veiligheidsaspect , met de buren (klaterend water kan na enige tijd serieus enerverend werken...)

Kies een vijver die aansluit bij de stijl van de tuin en woning , plaats hem ook niet te ver van het huis....

Meer lezen over vijvers aanleggen , vijversoorten en materialen

Lauraligzetelterras2013

Terras en verhardingen :

Op het terras is het heerlijk vertoeven, mooi zuidelijk gelegen, interessant om lekker te chillen, met exotische planten in pot een heerlijke vakantiesfeer op te roepen en samen met de familie en vrienden van het buitenleven te genieten . Maar welke terrasmaterialen ga je gebruiken , wat zijn de gevolgen naar onderhoud toe ?

En hoe ga je oprit verharden, in welke materialen worden de paden aangelegd ?

Meer info

Beehappylaatjetuinzoemenkort

Het gaat niet goed met onze bijen , vele volken verdwijnen op mysterieuze wijze , andere bijenvolken verzwakken sterk door de varoamijt . Ook het gebruik van pesticiden en met nicotinoide omhulden zaden in de vaak monocultuur- landbouw komen de bijenvolken niet ten goede. Meer en meer blijkt ook de klimaatopwarming zijn rol te gaan spelen , planten bloeien vroeger , in de lente is dit niet dramatisch, maar de late zomerbloeier en herfstbloeiers gaan ook vroeger bloeien en ook de bijen gaan vroeger uitvliegen en de eileg en broedverzorging komt vroeger op gang . Waar vroeger de winterbijen (die 7-8 maanden leven en in de prille lente voor de eerste bevoorrading moeten zorgen) in augustus geboren werden , een maand met veel stuifmeel en nectar , is dit nu vaak laat in september en is er op de meeste plaatsen onvoldoende aanbod van laatbloeiende planten met goed vers stuifmeel en nectar, waardoor deze winterbijen met een verzwakt immuunsysteem de winter ingaan.

Laat daarom je tuin zoemen - help onze bijen en plant -bijenvriendelijke planten ! Meer lezen

Vlinders lokkende planten : Aster x frikartii 'Wunder von Shafa' met vlinder dagpauwenoog
Ajisaihortensiatuinhuisbordersjuli2015

 

Een onderhoudsvriendelijke border met hortensia's

Hydrangea's zijn opnieuw bijzonder populair, niet alleen bloeien ze maandenlang,daarenboven hebben de meesten ook een mooi uitbloei in de herfst, wat de indruk wekt dat het bloeiseizoen nog langer duurt. De variatie in bloem- en bald vormen is boeiend, je hebt klassieke ronde bollen, vlakscherminge bloemen, pluimvormige (kegelvormig) grote eivormige bladeren, smal en spitse blaadjes, fluweel zachte , behaarde bladeren , eikenblad-achtige bladeren enz... Hortensia's zijn onderhoudsvriendelijk : er groeit geen onkruid onder, ze zijn goed ziekteresistent ( niet sproeien), ze vragen weinig of geen bemesting, heel wat soorten moet je ook niet snoeien en je kan ze makkelijk onderling combineren in een onderhoudsvriendelijke hortensiaborder. Natuurlijk zijn ze ook goed te combineren met andere interessante plantengeslachten

 

Meer info over hortensia's