PLANTENGIDS

* Bamboe

* Bloembollen

*Bomen

* Coniferen

* Eenjarigen

* Exoten

* Fruit

* Hortensia's

* Klimplanten

* Kruiden

* Rhododendron

* Rozen

* Siergrassen

* Sierstruiken

*Succulenten

* Varens

* Vaste planten

* Waterplanten

TOEPASSING

* Bodembedekkers

* Haagplanten

* Kustplanten

* Schaduwplanten

* Zure grond

* Kalkrijke grond

* Bijenvriendelijk

* Vlinders lokken

* Kleine tuin

*De wintertuin

Dubbeleborder
Vijgenindesneeuw

Plantengids /

Tuinonderhoud /

Tuinevenementen /

Mooie tuinen /

Tuingereedschap /

Tuinaanleg /

Kwekerijen /

Planten vermeerderen /

Contact /

PRUNUS PERSICA - PERZIK - soorten, variëteiten, foto's, info..

PerzikFertiledeseptembreeindaugjanVN
PerzikDixired

Prunus persica 'Fertile de septembre' - oogstperiode augustus - ziekteresistente soort

Prunus persica 'Dixired' -oogstijd 20juli tot 5 augustus -variëteit voor beschutte standplaats of warme regio's.

Prunus persica - alhoewel de naam duidelijk verwijst naar Perzië, is de perzikboom eigenlijk afkomstig uit China en is hij via de zijderoute in Perzië beland.

In de lage landen en Noord-Frankrijk verdient het aanbeveling om de perzikboom tegen een goed beschutte en warme zuidermuur te laten groeien, de boom groeit snel en kent normaal een levensverwachting van 25 tot 35 jaar.

Bloeiperiode : de meeste perzikbomen bloeien in februari of maart op het naakte hout ( voor de bladeren verschijnen )met roze bloemen met vijf bloemblaadjes en gele meeldraden in het centrum . Negatieve temperaturen van -3 tot -5°C in de lente zijn voldoende om de bloesems te vernietigen, de perzikboom zelf is vorstresistent tot -15°C . In België en Nederland + Noord Frankrijk verdient het aanbeveling om te kiezen voor laat bloeiende rassen of bij aanplant tegen een zuidermuur de bloesems met afhangend vliesdoek tegen de vorst te beschermen.

Bodem : De perzikboom houdt van een luchtige, diepe, goed doorlaatbare, zanderige bodem die niet te veel kalk bevat, anders ontstaat chlorose .

Onderhoud : De perzikboom verlangt heel wat meer onderhoud dan appel-of perenbomen. Op het moment van de vruchtvorming dient er voor gezorgd te worden dat er voldoende beregening is, ook het fruit dient grondig gedund te worden , max. 1 perzik per 15cm. Een tak die vruchten gedragen heeft zal bijna nooit geen vruchten meer dragen en dus gesnoeid moeten worden .

Ziektes en ongedierte :perziken hebben soms last van bladluizen, rode spint, oorwormen en wortelknobbelaaltjes, maar ook krulziekte , bacteriekanker en botrytis (grauwe schimmel) en gomvorming kunnen de boom belagen .

Perziken met een compleet gladde , onbehaarde huid = Nectarinen .

PRUNUS PERSICA :PERZIKBOOM - variëteiten .

Perzikanita

Prunus persica 'Anita' , krachtige perzikboom met groot fruit dat een vrij gladde rode huid heeft, het vruchtvlees is goed geparfumeerd, sappig en wit gekleurd. De oogst vindt plaats in de maand juli. Gezien de vroege bloei voorzichtig zijn en opletten voor lentevorst, beschutte standplaats is aangewezen

Bloeiperiode : begin maart - Oogst : 10 juli - 25 juli - Goede productie ( bij lentevorst moeten de bloesems beschermd worden !!)

Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

perzikbenedicte

Prunus persica 'Benedicte' - goed ziekteresistente perzikvariëteit produceert grote geel-rode vruchten met een aangenaam sappig en aromatisch wit-groen vruchtvlees. Redelijk goed winterharde variëteit, doet het ook goed in de iets koudere regionen. Nieuwe variëteit goed bestand tegen krulziekte .

Bloeiperiode : eind maart - Oogst : einde augustus - begin sepetember - Goede productie -

Autofertiel (zelfbestuivend- ) : ja

perzikCharlesroux

Prunus persica 'Charles Roux' - eerder kleine maar zeer productieve perzikboom. De vruchten zijn groot, rood aan zonnezijde en het vruchtvlees is sappig, zoet, fijn van structuur en wit gekleurd. Variëteit voor warmere regio's (beneden de Loire ) of kustgebieden aan warme golfstroom.

Bloeiperiode : Eind maart - Oogst : 15 Juli - midden augustus - Zeer goede productie, licht gevoelig voor roest

Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

PerzikDixired1

Prunus persica 'Dixired' , krachtige perzikboom met een uitstekende productie van mooie roodgele perziken en sappig, stevig, aromatisch , geel vruchtvlees. Deze varieteit is in de Benelux best in container te kweken of in de serre in waaiervorm te houden , want hij is gezien zijn bloeitijd begin maart redelijk vorstgevoelig ( voor de bloesems) .

Bloeiperiode : begin maart - Oogst : 20 Juli tot tweede helft van augustus . - Goede productie

Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

Prunus persica 'Fertile de septembre' - middelgrote perzikboom, rijk dragend en goed ziekteresistent, laat bloeiend en de middelgrote perziken hebben en rode schil en licht gesuikerd-aangenaam zoetzuur wit vruchtvlees. Goede eetperzik of keukenperzik. Zeer geschikt voor aanplant in België, Nederland, Luxemburg..../ laatbloeier ( eind maart )

Oogsttijd : tweede helft van september / begin oktober - Goede productiviteit

Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

PerzikKernechtervomVorgebirge

Prunus persica 'Kernechter vom Vorgebirge' - robuste, goed vertakte perzikboom, goed resistent tegen de krulziekte. Het fruit is mooi geel oranje gekleurd met een rodere blos aan zonnezijde. Het vruchtvlees is witgroen, zacht, aangenaam sappig en aromatisch en bijzonder geschikt voor verse consumptie. Ideale variëteit voor Noord -Frankrijk, België, Nederland, Duitsland...

Bloeiperiode : eind maart / begin april - Oogsttijd : in de loop van de maand augustus - Goede productiviteit

- Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

PerzikReinedesvergers

Prunus persica 'Reine des vergers'- oude perzikboom variëteit met een goede ziekteresistentie, redelijk tot goed winterhard en zeer productief . Het zijn krachtig groeiende bomen met een opgerichte groeiwijze. Het fruit is rose-rood gekleurd en het vruchtvlees is sappig, vrij zoet en wit gekleurd met wat rood omheen de steenvrucht.

Bloeiperiode : eind maart Oogst : einde augustus - begin sepetember - Goede productie

Autofertiel (zelfbestuivend- ) : ja vorstresistent (boom -10° à -15°C)

PerzikRedhaven

Prunus persica 'Redhaven' -middelgrote perzikboom met grote, sterk behaarde vruchten en een regelmatige productiviteit. Het fruit is groot, met een rode kleur op een gele achtergrond, het vruchtvlees is geel, stevig, zoet, geparfumeerd , aangenaam van smaak en half los van de steen.

.Bloeiperiode :midden tot eind maart - Oogsttijd : midden juli tot eind juli - - Goede productiviteit

Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

PerzikRedwing

Prunus persica 'Redwing'

Oogsttijd Begin tot midden augustus Goede productiviteit -

Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

PerzikRekordausAlfter

Prunus persica 'Rekord aus Alfter' , gezonder perzikboom met een stevige groeikracht, produceert middelgrote rode vruchten met een licht zwarte schijn, het gele vruchtvlees is zeer sappig en aromatisch.

Oogsttijd midden augustus tot begin september Goede productiviteit -

Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

PERZIKREVITA

Prunus persica 'Revita' : Deze vrij recente perzikvariëteit van Duitse origine ( Baden) groeit krachtig en geeft een mooie opbrengst van middelgroot geelrood fruit , het vruchtvlees is sappig en aangenaam zoetzuur. 'Revita' is goed winterhard en ziekteresistent.

`Bloeiperiode : eind maart / begin april - Oogsttijd : in de loop van de maand augustus - Goede productiviteit

- Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

PERZIKROBIN

Prunus persica 'Robin' - kleine tot middelgrote perzikboom, houdt van een warme , goed beschutte standplaats of zuidermuur, de vruchten zijn middelgroot, rood gekleurd en het vruchtvlees is wit en aangenaam zoet, geparfumeerd , zonder zurigheid.

`Bloeiperiode : eind maart Oogsttijd : in de loop van de maand juli - Goede productiviteit

- Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

PerzikRoyalGold

Prunus persica 'Royal Gold' - Variëteit afkomstig uit Californië, krachtig groeiend en vroeg bloeiend ( winterbescherming nodig) . De perzikken zijn middelgroot, rood op een gele achtergrond, het vruchtvlees is geel , sappig, aangenaam van smaak.

`Bloeiperiode : begin maart - Oogsttijd : eind juni / eerste helft juli - Goede productiviteit

- Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

PerzikSanguinedeSavoie

Prunus persica 'Sanguine de Savoie' , goed winterharde variëteit voor alle regios, produceert middelgrote vruchten met een rood vruchtvlees dat aangenaam zurig is .

Bloeiperiode : eind maart - Oogsttijd : einde augustus tot midden september - Goede productiviteit -

- Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

PerzikSpringtime
item9a1a2a1a1b

Prunus persica 'Springtime' - perzikboom met middelgrote tot eerder kleine oranjegele vruchten , het vruchtvlees is wit, goes sappig, aangenaam en halflos van de steen.

`Bloeiperiode : maart - Oogsttijd : eind juni / eerste helft juli - Goede productiviteit indien de boom voldoende uitgelicht wordt (door snoei)

- Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

perzikamsden

Prunus persica 'Amsden' - perzikboom van Amerikaanse origine werd rond 1900 als toevallige zaailing opgemerkt.Het is een vrij krachtige, snel dragende, goed producerende boom met een middelgroot, rond fruit en een roomkleurige schil met rode blos aan zonnezijde. Het vruchtvlees is fijn, wit, zoet en sappig

Bloeiperiode : begin maart - Oogst : Begin juli - Goede productie ( bij lentevorst moeten de bloesems beschermd worden !!)

Autofertiel (zelfbestuivend) : Ja

Home /

 

FRUIT EN KLEIN FRUIT OVERZICHTPAGINA

Winterbescherming : Tips